En Pep Soler, capellà, amic, va néixer el 9 de gener de 1950 a La Geltrú i va morir el passat 4 de gener de 2020 a Sant Andreu del Palomar. Uns quants amics hem volgut recollir en aquesta petita plana web el testimoni d'una vida que per a molts de nosaltres ha estat un punt de referència.
Si voleu enviar-nos algun text, algun enllaç a una altra publicació d'internet, o alguna fotografia d'en Pep, podeu fer-ho a graciespepsoler@gmail.com, i la publicarem en aquest blog. Moltes gràcies!

dissabte, 22 de febrer del 2020

Esdevenir portes d'accés a Jesús


Àngels Oliver, Joaquim Sellés, Mª Teresa Botinas, Pep Soler, Antonia Vidueira i Mn. Josep Mª Solé
(Pep Soler) A molts nivells la nostra església necessita renovar-se i això es fa patent perquè la nostra vida neix de l’evangeli i aquest no és una recopilació de lleis que hem de complir sinó un munt de vida a punt de fer-se realitat.

Nosaltres venim d’un moment molt gran de renovació que ens ve del Concili Vaticà II. En aquells moments a molts els va semblar que tot plegat venia d’una colla d’insatisfets que es volien apoderar de l’església. Quan de fet venia d’un home molt gran, Joan XXIII, que ens animava als cristians i a tots els homes de bona voluntat a tornar a agafar l’evangeli i sentir tot el vent renovador que aixecava vint segles després de Jesús.

La nostra església de Sant Andreu ha fet en els darrers 50 anys un camí que ha obert portes i finestres, que ha deixat entrar l’aire sempre nou de l’Esperit i per tant ara està molt a punt no per deixar-se arrossegar per un cofoisme que fa pensar que ja ho hem fet tot, ni per pessimisme que fixant-se en la llunyania dels homes del nostre temps creiem que tenim el perill de que agafem un constipat i que per tant hem de tancar portes i ja seran els altres els que s’adonaran del tresor que tenim nosaltres.

Aquest curs hem parlat de renovació dels que formem el Consell Arxiprestal i també dels que formen les Comissions de treball de l’Arxiprestat. Aquesta història no ens ha agafat gens a punt, ja que som conscients que no és fàcil trobar nova gent. Ho hem intentat i hem aconseguit algun resultat. No donem el fet per acabat, volem que s’instal·li en la mentalitat de la nostra Església el que tothom estigui disposat a canviar i a assumir noves responsabilitats i no per qualsevol afany sinó perquè creiem que quan això es dóna donem la prioritat a l’evangeli i aquest es converteix en font de nova vida. Ser Església no és tenir-ho tot controlat sinó deixar que hi càpiga l’Esperit i que sigui ell el protagonista de la vida.

I hi ha hagut un moment molt especial en la nostra església arxiprestal: la trobada del Consell Arxiprestal i els Consells Parroquials el dia 4 de maig a l’escola del FEDAC, on ens va ajudar Rafel Abós, un laic de Sant Pacià, ens va ajudar posar la nostra atenció, no en la responsabilitat que tenim, sinó en allò que passa en el nostre cor. I per això ens va acostar a l’Evangeli a través d’un quadre que ens va fer redescobrir-lo, i on els diferents personatges es convertien en portes a través de les quals ens posen a prop de Jesús. I després escoltant un fragment de l’evangeli que repetit i anant-nos centrant en un dels aspectes de la narració posava en primer pla de la nostra vida allò que Jesús ens vol dir.

Va ser un matí intens, que ens va tocar el cor, que va posar una nova llum en la nostra vida i que ens va fer sentir la nostra responsabilitat, no com una càrrega dura i que desperta el nostre orgull de saber per on ha d’anar l’Església del nostre temps, sinó com un servei al que Jesús ens ha cridat i que és servei quan sabem mirar als altres a través de Jesús i desperta una gran confiança en un futur que no és nostre sinó de Jesús. “Rebeu l’Esperit Sant, com el Pare m’ha enviat , també jo us envio a vosaltres”.

En aquest sentit el darrer Consell Arxiprestal farà una mirada a tot allò que fem com església arxiprestal, veurem com va néixer, quin procés ha fet i quins camins de futur es dibuixen. El curs vinent, impulsats pel Pla Pastoral que compartim amb l’església diocesana, ha de ser un bon moment de renovació, que vol dir redescobrir l’evangeli com a font de vida, deixar-nos seduir per Jesús i acollir tot l’amor del Pare que ens obre la porta de la seva casa perquè sigui la casa de tots. Segur que de tot això sortiran noves persones, noves responsabilitats i descobrir que la nostra església té molt camí a fer que és el camí de Jesús.
Pep Soler
(editorial del butlletí Arxiplegats, de l'arxiprestat de Sant Andreu. Pentecosta 2019)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada