En Pep Soler, capellà, amic, va néixer el 9 de gener de 1950 a La Geltrú i va morir el passat 4 de gener de 2020 a Sant Andreu del Palomar. Uns quants amics hem volgut recollir en aquesta petita plana web el testimoni d'una vida que per a molts de nosaltres ha estat un punt de referència.
Si voleu enviar-nos algun text, algun enllaç a una altra publicació d'internet, o alguna fotografia d'en Pep, podeu fer-ho a graciespepsoler@gmail.com, i la publicarem en aquest blog. Moltes gràcies!

diumenge, 9 de febrer del 2020

Comiat de la mare, Montserrat Llopart Ill (4 d'abril 1921 - 19 de juny 2008)


(Pep Soler) 

Salutació:

Avui acomiadem la Montserrat: la mare, l’àvia, la besàvia. Hem tingut el goig de poder gaudir de la mare durant molts anys i es nota en nosaltres; ho noteu especialment els nets: en els vostres pares i mares hi ha hagut un pare Josep i una mare Montserrat que els han ensenyat i sobretot els han mostrat com es pot viure.
Aquest curs els capellans de la nostra generació hem acomiadat pares i mares, un darrere l’altre i el company Josep M. Puxan, molt significatiu de l’etapa en què estem.
Avui podem sentir que se’ns desmunta la casa; però a la vegada podem descobrir que aquesta casa tenia uns fonaments tan sòlids, que, ara, aquesta casa que aparentment sembla desmuntar-se, és més ferma que mai.
I és que la mare, d’una forma senzilla, ens ha donat aquell que és el fonament sòlid, capaç de fer front a les tempestes: Jesús és el camí, la veritat i la vida.
La nostra celebració, que esdevé record compartit, ens vol portar pels camins d’aquesta obra ferma que Déu ha fet en nosaltres, comptant amb el pare i la mare.
Avui, ells ens diuen amb Jesús: “he anat a preparar-vos lloc, perquè allà on jo estic, hi sigueu també vosaltres”.
Avui els capellans anem de blanc, seguint el que ens ha dit el Bernat: “Avui celebrem la resurrecció de l’àvia Montserrat”; volem significar la vida que ens dona l’esperança que el nostre camí ens porta a la casa del Pare. Aquells que ens han precedit i ens preparen lloc, ho avalen.
En silenci, cadascú des de la seva vivència, preparem-nos per aquesta celebració de la resurrecció. 

Homilia  1 Joan 3,1-2 i Joan 14,1-6


És el moment de la serenitat; és el moment de deixar-nos portar per Déu. És el regal que ens fa Déu després d’haver viscut aquest moment difícil que és el trànsit de la vida a la Vida, passant per la mort; no és fàcil viure el trasbals, la por, l’angoixa que la mort projecta sobre la nostra existència. Hem acompanyat la mare i, en aquests darrers temps, no ha estat fàcil, perquè no és fàcil acompanyar; i és que un voldria fer el millor i a cada pas sembla no aconseguir-ho; i un tasta la impotència de no aconseguir que l’altre pugui viure aquest moment...
I, en aquest acompanyar, ha aparegut nítida la casa que el pare i la mare han construït i que ha estat la nostra casa. Som fruit de la seva tenacitat, de la seva entrega, del seu amor. Aquesta casa que ha estat bàsicament, com a lloc emblemàtic, Solicrup i que ha tingut diferents escenaris. Avui aquesta història fa un tombant nou: ja no hi són els principals artífexs; però ells hi són d’una altra manera, de forma definitiva, la seva aportació és, a partir d’ara, plena de la claredat de la casa del Pare.
I és en tot aquest procés d’aquests darrers temps que amb la mare hem estat fent el trànsit definitiu; perquè quan hem assistit a un sentir que se’ns escapava de les mans, hem apreciat que hi havia unes mans més grans que l’acollien i que ens fan sentir Déu, el Pare, decidit a què la casa de la qual formem part no sigui provisional sinó definitiva. Al costat del llit, agafant-la de la mà he sentit la força de la mà de Déu que agafa definitivament.
I no és d’estranyar. La mare i el pare, de moltes maneres, han estat referència que no fem camí en aquest món a cegues; ells ens han donat Jesús, que és el camí, la veritat i la vida. Ho han fet de moltes maneres: assenyalant el camí, entregant-se perquè arrelés en nosaltres, i també respectant que aquest camí fes el curs propi en cadascú.
És d’aquesta forma que hem enfilat el camí de l’amor, que és el camí de Déu. Ara, en molts aspectes ple d’ombres, com es posa de manifest en les dificultats de relació, en les dificultats d’entendre’ns i comprendre’ns, però que ja apunta a la visió definitiva. Avui i des d’ara podem gaudir de tot l’amor que la mare ha projectat i ha fet possible en nosaltres.
Ja tenim una més que ens prepara lloc a la casa definitiva, amb Jesús; podem estar convençuts que viure no és un somni sinó la història ferma que ens encamina a la casa definitiva de Déu.
Pep Soler, en la mort de la seva mare
        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada