En Pep Soler, capellà, amic, va néixer el 9 de gener de 1950 a La Geltrú i va morir el passat 4 de gener de 2020 a Sant Andreu del Palomar. Uns quants amics hem volgut recollir en aquesta petita plana web el testimoni d'una vida que per a molts de nosaltres ha estat un punt de referència.
Si voleu enviar-nos algun text, algun enllaç a una altra publicació d'internet, o alguna fotografia d'en Pep, podeu fer-ho a graciespepsoler@gmail.com, i la publicarem en aquest blog. Moltes gràcies!

dimecres, 29 d’abril del 2020

Carta a en Quim Cervera. En els inicis de la Jobac (3)



Benvolgut Joaquim,
Suposo que aquests dies passats vas disfrutar veient de primera mà unes eleccions de les de veritat. Quan vinguis ja ens hi ensenyaràs, ja que aquí per primera vegada en la història personal de la majoria dels que formem part d’aquest beneït país estem començant a veure’n unes.
Ja ens explicaràs com s’ho fan en el país veí perquè les eleccions no paralitzin tota la vida ciutadana i especialment la vida espiritual dels ciutadans, perquè sembla que a partir d’ara estarem molt tranquils, ja que ningú estarà per fer reunions de les nostres.
Anant ja al gra, et vull concretar una mica més la trobada de Setmana Santa.
Els temes continuen essent els mateixos i la distribució dels dies, també. El que hem concretat més ha estat la manera de tractar-los.
El tema principal, “El cristià en la societat d’avui” hem pensat fer-lo en forma de “carrefours”. Un d’aquests carrefours serà el de “Cristianisme i marxisme”.
L’altre subtema, “Projecció del nostre cristianisme en la societat”, l’hem dividit en quatre carrefours titulats “El cristià i les opcions polítiques”, “El perquè del compromís del cristià i com s’ha de concretar”, “Interpel·lacions que rep la fe de les altres opcions humanes” i “Jesús i les opcions dels grups del seu temps”.
El carrefour de “Cristianisme i marxisme” que és el que et toca a tu de col·laborar-hi es composarà de dues parts: una exposició primer, el mes breu i senzilla possible per part teva, de les següents qüestions:
  1. Distinció i mútua relació entre el marxisme científic i el filosòfic, explicant què és una cosa i l’altra. Fent remarcar que hi ha diferents concrecions del marxisme.
  2. Crítica de Marx a la religió.
  3. Crítica del cristianisme al marxisme.

És evident que de cada una d’aquestes qüestions només podràs tocar algun punt, per tant no cal dir moltes coses, sinó poques i que les puguin assimilar, ja que estan molt despistats sobre el marxisme.
Cada carrefour durarà al voltant d’una hora i es repetirà tres vegades entre el matí i la tarda. Per això després de la teva exposició hi haurà un diàleg entre els participants al carrefour als quals s’oferiran diferents qüestions de les quals n’hauran de triar una, i que seran segurament:
  • Aportacions mútues que es fan cristianisme i marxisme.
  • Postura política del cristià davant el marxisme. 
  • Paper del cristià en una societat marxista. 
  • La violència i la lluita de classes en el cristianisme i el marxisme. 
  • Què en diem els cristians de la postura de Marx davant la religió. 
  • Què en diem de la postura de l’Església enfront del marxisme.

Si es veu necessari una exposició més àmplia o tractar alguna qüestió més profundament sobre el marxisme, s’oferirà en una hora lliure per als qui vulguin que tu els facis aquesta explicació.
Tot això és el més aproximat del que hi ha en aquests moments preparat. Diumenge que ve hi ha la reunió definitiva de la coordinadora, però no he volgut esperar a aquesta reunió per explicar-t’ho, ja que no hi seria a temps per enviar-t’ho a París. El dia que arribis ja t’ho explicaré millor.
Pensa també que els del Bon Pastor tenen bastant contacte amb el PTE i no sempre d’una manera reeixida.
Bé, aquí deixo la qüestió i fins aviat
Josep Soler
21 de març de 1977

1 comentari: